NSA luisterde 3 Franse presidenten af

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande, de drie meest recente Franse presidenten, afgeluisterd. Dat blijkt uit documenten die de klokkenluidersite Wikileaks dinsdagavond heeft verspreid.

De presidenten zouden minstens tussen 2006 en 2012 zijn afgeluisterd. Dat melden de Franse krant Libération en de website Mediapart, twee media die de documenten konden inkijken. Volgens de Duitse media Süddeutsche Zeitung en NDR prijken daarnaast nog andere belangrijke Franse regeringsvertegenwoordigers op de lijst van de NSA.

Geen verrassingen

De dossiers die over de onderschepte communicatie werden bijgehouden, brengen geen verrassende onthullingen aan het licht. De documenten geven wel een duidelijk beeld over de werkwijze en de wijze van besluitvorming van de Franse staatshoofden. De meeste recente documenten dateren van 22 mei 2012, enkele dagen na het aantreden van François Hollande. Daarin wordt melding gemaakt van een geheime bijeenkomst om de mogelijkheid van een Grexit te bespreken.

Ironisch genoeg wordt in de dossiers ook melding gemaakt van een gesprek dat in maart 2010 plaatsvond tussen de Franse ambassadeur in de VS en een adviseur van toenmalig president Sarkozy. Daarin wordt gesproken over het Franse verzoek om met de VS tot een soort van "antispioneringsverdrag" te komen.

Evaluatie

Volgens het persbureau AFP zal de huidige Franse president, François Hollande, woensdagmorgen de Defensieraad samenroepen "voor een evaluatie van de door de pers verspreide informatie". In 2013 was al uitgelekt dat ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgeluisterd werd door de VS.