Totale chaos in en rond Calais

De haven van Calais en de Kanaaltunnel zijn geblokkeerd door een staking van een hondertal personeelsleden van de Franse ferrymaatschappij MyFerryLink. De Kanaaltunnel is intussen in twee richtingen afgesloten, nadat actievoerders er brand stichtten. 

"Stakend personeel van de haven is onze terminal binnengedrongen. Ze staan op de sporen en verbranden banden", zegt een woordvoerder van Eurotunnel. "Het verkeer is stilgelegd in beide richtingen." Dat de tunnel afgesloten is  heeft ook gevolgen voor de verbindingen naar Brussel. Reizigers kunnen momenteel het Verenigd Koninkrijk niet verlaten tot morgen.  Dan zal het treinverkeer wellicht wel weer normaal kunnen verlopen.

De actie zorgt voor lange files op de toegangswegen en het scheepvaartverkeer in de haven ligt plat. De vakbond is misnoegd over de aankondiging van Eurotunnel dat het twee van zijn drie ferry's gaat verkopen aan de Deense concurrent DFDS. De actie zorgt al de hele dag voor lange files op de A16 en de toeganswegen naar de haven. In de haven zelf ligt alle scheepvaartverkeer plat. Intussen proberen illegalen van de situatie gebruik te maken door aan boord te kruipen van de vrachtwagens, zo meldt een AFP-correspondent. De politie is massaal opgetrommeld.