Gouverneur wil 'Confederate flag' weg

De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Nikki Haley, heeft opgeroepen de 'Confederate flag' van het parlementsgebouw te halen. Haar oproep komt er na de racistische aanslag van Dylann Roof op een Afro-Amerikaanse kerk in South Carolina waar hij negen mensen doodschoot. Hij gebruikte de vlag als racistisch symbool. Walmart, de grootste supermarktketen van de Verenigde Staten, heeft aangekondigd dat ze alle items met de vlag op uit de rekken haalt.

De 'Confederate flag' is een symbool uit de Amerikaanse burgeroorlog, tussen het Zuiden en het Noorden. De Zuidelijke staten waren toen voorstander van de slavernij en hadden de vlag als symbool. Ondanks het verlies van het zuiden, wappert de vlag nog steeds in heel wat zuidelijke staten. Een symbool van racisme en onderdrukking, vinden heel wat mensrenrechtenorganisaties.

Na de aanslag van Dylann Roof op een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston, stak er opnieuw veel kritiek op over de vlag. Roof zelf gebruikte de vlag ook als racistisch symbool. Intussen heeft de gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, dus beslist de vlag van de overheidsgebouwen van de staat te halen.

Walmart, de grootste supermarktketen van de Verenigde Staten, beslisten eveneens in navolging van het protest om alle items met de 'Confederate flag' uit de rekken te halen.