Dossier Strijd tegen IS

Belangrijke IS-ronselaar gedood

Een van de voornaamste ronselaars van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is om het leven gekomen bij een luchtaanval die het Amerikaanse leger op 15 juni heeft uitgevoerd op de Nood-Iraakse stad Mosoel. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon verklaard. Begin mei hadden de VS nog een prijs van drie miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Volgens de Amerikaanse kolonel Steve Warren waren de VS al langer ‘geïnteresseerd’ in Tariq bin al-Tahar bin al Falih al-Awni al-Har. De man zou onder meer een belangrijke rol gespeeld hebben bij de aanslag tegen het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi op 11 september 2012. Daarbij kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ambassadeur Christopher Stevens.

Daarnaast werd hij ook als een belangrijke ronselaar voor de terreurgroep gezien. "Door zijn dood zullen de mogelijkheden voor IS afnemen om jihadisten uit het noorden van Afrika te integreren in het front in Irak en Syrië", klinkt het in de mededeling. De rol van Tariq bin al-Tahar bin al Falih al-Awni al-Har bestond erin om IS van zijn contingent zelfmoordterroristen te voorzien, aldus nog de VS.