Woensdag cruciale top over Griekenland

Woensdag moet er een finaal akkoord komen over Griekenland. Dat was te horen na afloop van de Europese top van staats- en regeringsleiders. Volgens Jean-Claud Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, komt dat akkoord er sowieso.

De staats- en regeringsleiders kwamen vandaag speciaal samen over de Griekse crisis, al was meteen duidelijk dat een akkoord niet verwacht moest worden. Op tafel lagen Griekse voorstellen om de schuldenberg aan te pakken. Dat feit alleen al zorgde voor optimisme, het was de eerste keer dat de Grieken met echte voorstellen kwamen. Eerder vandaag had de eurogroep er zich al over gebogen, maar veel leverde dat niet op. 

Na afloop van de top was de stemming positief. Volgens Donald Tusk, de Europese president, waren de voorstellen van Griekenland een stap in de goede richting. Tegen woensdagavond zouden de gesprekken afgerond kunnen worden. Hij werd bijgetreden door Juncker, de voorzitter van de Commissie. Hij noemde de voorstellen een grote stap voorwaarts. Juncker is dan ook zeker dat het akkoord er woensdag komt, op de volgende EU-top.