Dossier Griekse crisis

Europa wil deze week nog Grieks akkoord

Het overleg van de eurogroep over de Griekse crisis heeft opnieuw geen doorbraak opgeleverd. De vergadering met de ministers van Financiën van de eurozone in Brussel was al na een uur afgelopen. Toch zijn er volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem mogelijkheden in de Griekse voorstellen "om later deze week tot een akkoord te komen." Voor aanvang van de top van staats- en regeringsleiders zei onze premier Michel dat hij hoopt op een sterke impuls om tot een akkoord te komen.

Athene maakte zondagavond én maandagochtend nieuwe voorstellen over. Dijsselbloem wilde niet zeggen dat het document van zondag niet correct was, maar gaf wel toe dat de tekst van maandag enkele kleine aanpassingen bevatte. Dat document viel hoe dan ook te laat in de bus om voor de start van de eurogroep een stevige analyse toe te laten door de 'instellingen' - de geldschieters van Griekenland. "De instellingen konden in deze korte tijd geen grondige beoordeling doen en gaven ons slechts hun eerste mening", zei Dijsselbloem. 

"De eurogroep vraagt de instellingen om onmiddellijk aan het werk te gaan, met de bedoeling een akkoord te bereiken met de Griekse voorstellen als basis." Als alles goed gaat, zei Dijsselbloem, komt de eurogroep later deze week opnieuw samen. Net als Dijsselbloem, vindt Europees commissaris Pierre Moscovici de nieuwe voorstellen "een goede basis". Op de inhoud van de voorstellen wilde niemand ingaan.

Straks top over Griekenland

Vanavond zitten de staats- en regeringsleiders samen over de Griekse crisis op een speciale top. Premier Charles Michel hoopt dat er een "sterke impuls" kan gegeven worden aan de ministers van Financiën om met de Grieken en hun geldschieters tegen het einde van de week een akkoord te vinden. Dat akkoord kan dan eventueel goedgekeurd worden tijdens de Europese top van donderdag en vrijdag. Een akkoord moet er vanavond dus nog niet verwacht worden.

 

Net als de ministers van Financiën die maandag aan de eurogroep deelnamen, riep Michel de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds op om de nieuwe voorstellen van de Grieken gedetailleerd te bestuderen. "Het is belangrijk dat Griekenland en Europa tegen het einde van de week een duurzame oplossing uitwerken", zei de premier maandag bij zijn aankomst op de eurotop. Michel vindt het alvast positief dat er nieuwe voorstellen zijn neergelegd. Hij waarschuwt wel dat er niet tegen elke prijs een akkoord gesloten moet worden: "Het akkoord moet geloofwaardig, realistisch en duurzaam zijn", klonk het.

Het is nu al duidelijk dat de eurotop zich zal beperken tot een politieke discussie op het hoogste niveau, maar dat is allesbehalve zinloos, verduidelijkte Michel. "Ik hoop dat er een zeer sterke impuls gegeven wordt aan onze ministers van Financiën om binnen de paar dagen een akkoord te vinden met de drie instellingen, dat eventueel op het einde van de week kan gevalideerd worden tijdens de Europese top." Die top, waaraan alle 28 Europese staatshoofden en regeringsleiders deelnemen, vindt donderdag en vrijdag plaats.