Dossier Griekse crisis

Het is nu of nooit voor de Grieken

Het is opnieuw D-day voor Griekenland. Vandaag vindt in Brussel een ultiem overleg plaats tussen de Griekse regering en de internationale schuldeisers. De voorstellen die Griekenland daarvoor heeft overgemaakt zouden volgens een medewerker van Commissievoorzitter Jüncker “een goede basis” vormen. Zo zou de Griekse premier Tsipras bereid zijn enkele heilige huisjes te slopen.

Het topoverleg startte met een ontmoeting tussen de Griekse premier Tsipras en de internationale schuldeisers. Dat is de zogenaamde ‘trojka’ ofwel de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds. Bij de start van het overleg zei Tsipras dat het tijd is dat er een oplossing komt voor Griekenland. “Zodat we een substantiële en leefbare oplossing krijgen die Griekenland opnieuw doet aansluiten met economische groei en sociale rechtvaardigheid.” Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei dat hij nog niet weet of er vandaag effectief een akkoord komt. 

De precieze voorstellen Van Tsipras zijn nog niet bekendgemaakt, maar hij zou wel bereid zijn enkele opvallende toegevingen te doen. Dat vertelt VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken. "Tsipras zou bereid zijn om het vervroegd pensioen grotendeels af te schaffen, de BTW te verhogen en de rijken extra belastingen te doen betalen. Het is natuurlijk wel de vraag wat hij daarvoor in ruil zal vragen."

Nog op dit moment komen de ministers van Financiën van de eurogroep samen in Brussel. Ook zij zullen zich buigen over de Griekse voorstellen. Vanavond is er dan een bijzondere eurotop met alle staatshoofden en regeringsleiders van de monetaire unie.