Dossier Griekse crisis

"Athene wil geen hulp meer van IMF"

Financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland, naast de steun van de EU en de Europese Centrale Bank (ECB), is niet wenselijk. Dat heeft de Griekse minister van Staat Nikos Pappas, één van de voornaamste onderhandelaars met de schuldeisers, vandaag verklaard.

"Ik ben een van de mensen die vinden dat het IMF niet in Europa zou moeten zitten. Ik hoop dat we een oplossing vinden zonder zijn deelname", aldus de rechterhand van premier Alexis Tsipras aan de krant Ethnos. Volgens Pappas heeft Europa de instelling van Washington, die een "eenzijdige agenda heeft en helemaal niet Europees is", niet nodig en kan Europa overleven "zonder hem en zijn geld".

De hulp van het IMF voor Griekenland werd eind 2009 ingeroepen om samen met de Europese instellingen een financieel hulpplan op poten te zetten. Dat was nodig omdat Griekenland geen leningen meer kon afsluiten vanwege zijn enorme staatsschuld. In ruil daarvoor moest Griekenland overgaan tot zware besparingen en hervormingen.

IMF-topvrouw Christine Lagarde liet zich donderdag na de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de instellingen zeer ontstemd uit over de Griekse onderhandelaars. “Hoog tijd dat de dialoog hersteld wordt, maar met volwassenen in de zaal", zei ze toen.