Dossier Griekse crisis

Varoufakis: "Merkel is aan zet"

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, legt de druk voor een oplossing voor de eurocrisis bij Angela Merkel. In een opiniestuk in de Frankfurter Allgemeine Zeiting beklemtoont hij dat de Duitse kanselier "een beslissende keuze moet maken".

Volgens de Europese bewindvoerders ligt de bal in het kamp van Griekenland. Het land moet tegen morgen met nieuwe hervormingsvoorstellen komen in ruil voor financiële hulp van zijn schuldeisers. Nu wil Varoufakis de rollen omdraaien en het aan Merkel overlaten om een beslissende keuze te maken, luidt het.

"Merkel kan tot een eervolle overeenkomst komen met een regering die tot een onderhandelde oplossing wil komen, ofwel kan ze toegeven aan de lokroep van haar eigen regering, om de enige Griekse regering die trouw blijft aan zijn principes neer te halen", zegt hij in de opiniebijdrage.

Het is niet duidelijk of de regering van premier Alexis Tsipras met nieuwe toegevingen zal komen voor maandag. Griekse regeringsbronnen lieten gisteren uitschijnen dat dit niet uitgesloten is. Maar de eis van een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden zou nog steeds op tafel liggen. Om 11 uur lokale tijd zou Tspiras een ministerraad houden.