Rebellen tekenen vredesakkoord in Mali

Een vertegenwoordiger van de Touareg-rebellen in het noorden van Mali heeft zaterdag in Bamako het vredesakkoord ondertekend. De regering en de internationale bemiddelaars hadden dit al in mei gedaan. Toen tekenden de rebellengroepen niet present.

Het akkoord werd ondertekend in naam van de overkoepelende Azawad-beweging ‘Coordination des mouvement de l'Azawad’ (CMA) door Sidi Brahim Ould Sidati, de leider van de Arabische beweging van Azawad (MAA). Ook de Malinese president Ibrahim Bouboca Keïta en de baas van de VN-missie Mongi Hamdi waren op de ceremonie aanwezig.

Met dit akkoord krijgen de leiders in de noordelijke regio Azawad meer bevoegdheden en gaan er meer middelen naar het zwaar door armoede getroffen gebied. CMA is een van de belangrijke rebellengroepen die deelnamen aan de vredesgesprekken in Algerije, en bestaat uit drie groepen die afsplitsing van het noorden nastreven. In Algerije werden de afgelopen maanden onderhandelingen gevoerd.

Het noorden van Mali is al onrustig sinds eerst separatistische rebellen en later met al Qaeda gelieerde strijders de controle veroverden over de regio, na de militaire staatsgreep in het land in 2012. Franse en Afrikaanse militaire operaties proberen weer controle te krijgen over het gebied, maar in sommige streken blijft de strijd voortduren.