Emotieloze schutter voor de rechter

In de Verenigde Staten is Dylann Roof, de dader van de schietpartij in de kerk van Charleston voor de eerste voor de rechter verschenen. Hij deed dat zonder enige emoties. Voor de nabestaanden van de negen slachtoffers was dit wel een moeilijk moment. Zij kregen de man voor het eerst te zien. Sommigen vergaven hem zelfs al voor wat hij heeft gedaan.

De 21-jarige Roof verscheen niet in de rechtszaal. Hij stond gehandboeid in een ander lokaal, samen met twee bewakers. Via een camera en een televisiescherm kregen de aanwezigen hem te zien. Veel vragen kreeg de man nog niet. De nabestaanden konden hem wel aanspreken. Eén van de nabestaanden vertelde hem hoeveel pijn hij haar had aangedaan, maar zei wel hem te vergeven. “Als God dat doet, doe ik dat ook”, zei ze emotioneel. Roof zelf gaf geen krimp.

De rechter houdt Roof in de cel. Naast respect voor de nabestaanden vroeg hij om dat ook te hebben voor de familie van de dader: “Ook zij verdienen hulp.”

Dylann Roof schoot eergisteren negen zwarten dood in een kerk in Charleston, in de Amerikaanse staat South Carolina. Hij deed dat met een wapen dat hij als verjaardagscadeau had gekregen van zijn vader. Roof houdt er racistische theorieën op na en wilde een rassenoorlog uitlokken.