Deense premier verliest verkiezingen

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft vannacht haar nederlaag bij de parlementsverkiezingen erkend. Ze treedt terug als partijleidster.

"We wonnen de verkiezingscampagne, maar niet de verkiezingen. We werden op de eindstreep verslagen", verklaarde ze tot tranen toe bewogen op het bureau van de sociaal-democraten. Ze treedt ook terug als partijleidster. Volgens haar is het daarvoor "het juiste moment".

Thorning-Schmidt leidde de partij meer dan tien jaar. Later vandaag zal ze bij de koningin het ontslag van haar regering indienen. Volgens haar erft oppositieleider Lars Lokke Rasmussen "een Denemarken in goede vorm".

De centrum-linkse regering van Thorning-Schmidt behaalde donderdag 85 van de parlementszetels, tegen 90 voor het rechtse oppositieblok. De stemmen van Groenland zijn nog niet meegeteld, maar die kunnen het verschil niet meer maken. Vooral de rechts-populistische Deense Volkspartij scoorde goed, met ongeveer 21 procent van alle stemmen. De partij is daarmee de tweede grootste van het land, na de sociaal-democraten (26,3%), maar voor de liberalen (19,5%) die met Rasmussen de nieuwe premier zouden leveren.