Dossier Griekse crisis

Maandag speciale top over Griekenland

De ministers van Financiën van de eurozone hebben hun vergadering donderdagavond rond 19 uur beëindigd. Ze zijn uit elkaar gegaan zonder akkoord over Griekenland. Dat meldt Europees commissaris Valdis Dombrovskis. Maandag komt er een uitzonderlijke eurotop over Griekenland. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk riep die na de mislukte eurogroep bijeen.

Voor de vergadering waren de verwachtingen al niet hoog. Zo zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem de toekomst "somber" tegemoet te zien. De discussie over Griekenland was het laatste punt op de agenda, maar duurde niet lang. Al na een uurtje sijpelde in de perszaal in Luxemburg het bericht door dat het overleg afgelopen was.

Volgens commissaris Dombrovskis is er dus geen akkoord. Hij noemt het "een sterk signaal voor Griekenland om zich serieus te engageren in de onderhandelingen". De eurogroep werd gezien als de laatste kans, het mislukken ervan is dan ook een zeer slechte zaak. Meteen na de afloop riep Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, een bijzondere eurotop in het leven, komende maandag. Daar moet een akkoord gevonden worden, om de deadline van 30 juni voor te blijven.

Lagarde haalt uit

De zoveelste mislukte onderhandeling zit ook het Internationaal Monetair Fonds grondig dwars. Voorzitster Christine Lagarde haalde na afloop hard uit naar Griekenland. Zij ziet maar één mogelijkheid om nog tot een akkoord te komen: “De dialoog kan nog, maar dan met volwassenen aan tafel.”