Tsipras dreigt met opblazen gesprekken

Griekenland zal niet zomaar elk akkoord met zijn internationale geldschieters goedkeuren om in de eurozone te blijven. Dat is de boodschap die premier Alexis Tsipras woensdag gegeven heeft. Als er geen eerbaar compromis voorligt, "zullen we de verantwoordelijkheid dragen voor een grote 'neen' tegen een verderzetting van het catastrofale beleid", verklaarde Tsipras op een persconferentie.

Er resten Griekenland nog dertien dagen om meer dan 1,5 miljard euro aan schulden af te lossen bij het IMF, een van zijn drie kredietverleners. Een akkoord over nieuwe hervormingen in ruil voor geld lijkt noodzakelijk. Woensdagmiddag drukte een hooggeplaatste Europese bron alle hoop de kop in dat de eurogroep van donderdag tot de langverwachte doorbraak zal leiden. De ministers van Financiën van de eurozone zullen beslissen dat de bal in het Griekse kamp ligt, zei hij. "De discussie over Griekenland wordt wellicht heel kort."

Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ziet weinig reden tot optimisme. De kans op een akkoord tijdens de eurogroep in Luxemburg is "zeer klein", zei hij in de Tweede Kamer in Den Haag. De eurozone blijft gekant tegen een (gedeeltelijke) schuldkwijtschelding. Zelfs in het geval van een wanbetaling, zal de Griekse schuld niet verdwijnen, waarschuwde Dijsselbloem.

De druk op Alexis Tsipras wordt steeds groter, maar de Griekse premier blijft onverzettelijk klinken. "We hebben maar één optie en dat is een oplossing vinden die aanvaard en goedgekeurd wordt door de regering en het parlement", zei hij tijdens een persconferentie na het bezoek van de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann aan Athene. Als de Europese Commissie, de ECB en het IMF een akkoord voorstellen dat "oneerbaar" is, dreigt Tsipras dat ook in deze fase van de onderhandelingen opnieuw te verwerpen. Hij wil geen verderzetting van het "catastrofale beleid".