Dossier President Trump

Ook Donald Trump gaat voor Witte Huis

Zoals verwacht heeft ook Donald Trump zijn kandidatuur bekend gemaakt voor het Amerikaanse presidentschap. Dat heeft de miljardair zojuist bekendgemaakt in zijn eigen Trump Tower in New York. Hij neemt het allereerst op tegen een hele hoop andere Republikeinse kandidaten, waaronder Jeb Bush.

"Ik ben officieel kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten en wij zullen ons land zijn grootsheid teruggeven", zei de vastgoedmogul in Trump Plaza in Manhattan. Hij beloofde volgens het conservatieve Fox News de "beste jobs (creërende) president te zullen zijn die God ooit heeft geschapen" en noemde de huidige politieke leiders "stom". Die leiders "worden gecontroleerd door lobbies en speciale belangen". Trump zei geen lobbyisten of schenkers te zullen gebruiken; "ik ben echt rijk", zo twitterde Fox.

"Ons land heeft echte problemen", zei Trump, die in het verleden herhaaldelijk met een kandidatuurstelling voor het Witte Huis heeft geflirt. "Onze vijanden worden sterker en wij worden zwakker". Volgens de krant Washington Post bedraagt het netto-vermogen van de ster van reality-TV negen miljard dollar.

Trump is reeds de twaalfde kandidaat van de Grand Ole Party (GOP) voor het Witte Huis. Zijn aankondiging kwam een dag na die van vroeger gouverneur Jeb Bush van Florida.