VS doden nummer twee van Al Qaeda

De nummer twee van al-Qaida, Nasir al-Wuhayshi, is op het Arabische schiereiland Jemen gedood door een Amerikaanse drone. Dat meldt nieuwszender CNN en wordt bevestigd door de Jemenitische tak van de terreurbeweging.

De naam Al-Wuhayshi zegt u misschien niet veel, maar hij staat wel op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen. Hij zou aanslagen hebben gepland op Amerikaanse bodem en zijn terreurbeweging in Jemen eiste ook de verantwoordelijkheid op van de aanslag op het Franse satirische magazine Charlie Hebdo in januari.

Al-Wuhayshi was de secretaris van Osama bin Laden. Jarenlang fungeerde hij als “zijn schaduw”. Na de aanslagen van 11 september in 2001 slaagde hij erin Afghanistan te ontvluchten. In zijn thuisland Jemen bouwde hij een netwerk van Al Qaeda op, eerst vanuit de gevangenis, waar hij in 2006 kon ontsnappen. Drie jaar later werd de Jemenitische tak en Saoedische tak verenigd onder AQAP. Voor de VS is dat nog steeds de meest gevaarlijke divisie van de terreurbeweging.

Gisteren raakte bekend dat de Verenigde Staten in Libië een andere gezochte terroristenleider zouden hebben gedood, namelijk Mokhtar Belmokhtar. Dat nieuws is nog niet bevestigd.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender is Nasir al-Wuhayshi, de op één na hoogste leider van het terreurnetwerk Al Qaeda, gedood bij een aanval in het oosten van Jemen. Als dat klopt, is dat een zware klap voor Al Qaeda en voor die organisatie in Jemen.