Zestiende MERS-dode in Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn intussen al zestien mensen gestorven aan het MERS-virus, zo maakten de autoriteiten maandag bekend. Er kwamen ook vijf nieuwe besmettingen bij.

Het virus, waartegen nog geen geneesmiddel bestaat en de mortaliteitsgraad ongeveer 35 procent bedraagt, is nog steeds niet helemaal onder controle in het land. Op drie weken tijd raakten 150 mensen besmet, zestien zijn er intussen gestorven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat het nog enkele weken kan duren voor het gevaar is ingedijkt. Het meest recente slachtoffer is een vrouw van 58 jaar, met een zwakke gezondheid, zo luidt het maandag.

De nieuwe besmettingen deden zich allemaal voor in ziekenhuizen in Seoel of Daejeon. Daarbij speelt één spoedarts waarschijnlijk een belangrijke rol. Hij werkte dagen na elkaar en kwam met meer dan 200 mensen in contact, zo blijkt nu. Het Samsung Medical Centre, waar meer dan 70 mensen besmet raakten, werd tijdelijk gesloten. Ruim 5.200 mensen zijn in quarantaine geplaatst.

Morgen houdt de WHO een crisisvergadering over de MERS-uitbraak in Zuid-Korea. Dat land is het zwaarst getroffen sinds het virus drie jaar geleden voor het eerst werd ontdekt in Saoedi-Arabië. De ziekte is door een reiziger de grens over gebracht.