Vader Le Pen klaagt 'zijn' FN aan

De aangekondigde tegenaanval van Jean-Marie Le Pen tegen het Front National (FN), de extreemrechtse Franse partij waarvan hij de bezieler was en die nu onder leiding van zijn dochter Marine staat, is vrijdag voor de rechtbank van Nanterre ingezet. De 86-jarige Le Pen vecht zijn schorsing en het op stapel staande ontnemen van zijn erevoorzitterschap aan. De rechtbank zal zich op 2 juli over de kwestie uitspreken.

"Binnen de interne werking van het FN bestaat er geen enkele garantie op democratisch functioneren", zei Le Pen bij het verlaten van de zaal. "Daarom heb ik bij justitie aangeklopt". De medestichter van de partij wil dat zijn schorsing die op 4 mei werd bevolen, wordt ingetrokken. Het besluit van het uitvoerend partijcomité was "onwettig, abnormaal en excessief".

Dochter Marine had zelf het initiatief tot een schorsing genomen nadat vader Le Pen weer enkele dubieuze uitspraken had gedaan over maarschalk Pétain en diens collaborerende Vichy-regime en de omvang van de Holocaust. In juli houdt het FN een buitengewoon congres om "zich te moderniseren", maar vooral om vader Le Pen het erevoorzitterschap te ontnemen.

De komst van Le Pen naar de rechtbank zorgde vrijdagochtend overigens voor gewelddadige uiteenzettingen tussen de horde aanwezige journalisten, politieagenten en ordetroepen van het FN.