Seksuele uitbuiting door blauwhelmen

VN-blauwhelmen hebben in ruil voor seksuele gunsten geld en goederen gegeven aan honderden vrouwen in Haïti en Liberia. Dat meldt het persbureau AFP dat een vertrouwelijk document kon inkijken dat volgende week publiek wordt gemaakt.

Volgens het rapport hebben 231 Haïtiaanse vrouwen aangegeven dat ze seks hadden met blauwhelmen in ruil voor diensten of goederen zoals kleding, parfums en laptops. Ze deden het omdat ze honger hadden of een tekort hadden aan elementaire zaken. Uit een onderzoek bij een staal van 489 vrouwen tussen 18 en 30 jaar in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia bleek dat meer dan een kwart seksuele betrekkingen had met blauwhelmen, voornamelijk in ruil voor geld.

De Verenigde Naties voeren nochtans een nultolerantiebeleid tegenover seksueel misbruik tijdens missies van blauwhelmen. Volgens het rapport van de interne controlediensten van de VN werden de praktijken niet voldoende aangeklaagd door de slachtoffers. In Haïti bijvoorbeeld wisten maar zeven vrouwen af van het bestaan van een vertrouwelijke telefoonlijn om de misbruiken te melden.

Het rapport komt er op een moment dat de VN onder vuur ligt voor haar behandeling van beschuldigingen van kindermisbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Franse blauwhelmen zouden zich daar aan kinderen hebben vergrepen.

Foto: archiefbeeld