Alweer politiegeweld in de VS

Er komt een onderzoek naar een mogelijk nieuw geval van excessief politiegeweld in de Verenigde Staten. Nu gaat het om een interventie in Californië, waar ook beelden van gemaakt zijn en de ronde doen op het internet. En zo valt de Amerikaanse politie van het ene agressieverhaal in het andere.

De feiten dateren van vorige week vrijdag en vonden plaats in Salinas in Californië. De 28-jarige Jose Velasco had, onder invloed van drugs, zware ruzie met zijn moeder en viel haar ook aan. De politie kwam tussenbeide, maar de manier waarop doet vragen rijzen. Een motorrijder kon alles op beeld vastleggen.

Aanvankelijk overmeesteren twee agenten Velasco. Een agent slaat hem al meermaals met zijn knuppel, terwijl er op de achtergrond extra agenten komen aangereden. Uiteindelijk wordt Velasco aangepakt door vier agenten. Drie van hen houden hem in bedwang, een vierde slaat erop los. De agenten zouden ook hun taser gebruikt hebben.

Zoveelste geval van politiegeweld

Sinds de dood van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson, nu bijna een jaar geleden, duikt het ene na het andere verhaal van politiegeweld op in de Verenigde Staten. Eerder deze week circuleerden er nog beelden van een politieagent die enkele zwarte tieners hardhandig aanpakte bij een poolparty. Het protest tegen het forse optreden van de politie blijft ook maar aanzwellen, zeker bij de minderheidsgroepen in de VS. Het feit dat het hier om een man van Latijns-Amerikaanse afkomst gaat, zal enkel olie op het vuur gooien.

Onderzoek geopend

De politie van Salinas stelt in een eerste reactie dat de beelden wreed lijken, maar uit de context gerukt zijn. Volgens hen was Velasco zwaar onder invloed en probeerde hij ook meermaals de tasers en knuppels van de agenten te pakken. Toch komt er een onderzoek. Velasco moet op acht juli voorkomen, de agenten zijn voorlopig niet geschorst.