Dossier Griekse crisis

Geen doorbraak na gesprek met Tsipras

Het gesprek tussen Duits bondskanselier Angela Merkel, Frans president François Hollande en Grieks premier Alexis Tsipras is gisteren iets na middernacht zonder doorbraak afgelopen. De drie zaten in de marge van een top in Brussel tussen de EU en landen uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika ruim twee uur aan tafel. Volgens een woordvoerder van de Duitse regering was de sfeer "constructief".

Volgens hem was er ook een consensus om de gesprekken aan "een hoge intensiteit" voort te zetten. Verdere details werden niet verstrekt. Eerder op de dag had Tsipras ook een kort onderhoud met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De twee zouden elkaar vandaag opnieuw zien. De Europese leiders willen vooral dat er vaart gemaakt wordt in het dossier, zeiden ze eerder op de dag.

Griekenland heeft tegen eind deze maand dringend geld nodig om een deel van zijn schulden af te lossen. Maar de internationale gemeenschap wil pas een volgende schijf van 7,2 miljard euro vrijmaken, als Griekenland structurele hervormingen doorvoert. 

"EU en Griekenland maakten al veel ruzie"

Dat het volgens de staatsleiders om “constructieve gesprekken” ging, wil volgens VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez zoveel zeggen als: “We hebben gepraat met elkaar en geen forse ruzie gemaakt”. De onderhandelingen slepen al lang aan en er is al veel ruzie gemaakt. “Gisteren hebben de Europese toppolitici de Griekse premier Tsipras laten zitten, hem in Brussel ergens laten wachten, om tot inkeer te komen zeg maar. Daarna zijn ze pas beginnen te spreken. Het zegt toch wel iets over de sfeer.”

De gesprekken gingen over hoe Griekenland zijn leningen moet terugbetalen aan zijn schuldeisers. “Europa zegt: “doe dat door een overschot te halen op de begroting.” Volgens de Griekse premier Tsipras kan dat niet zomaar. “We moeten daarvoor de BTW verhogen, dat zullen alle Grieken voelen. Ook snijden in de pensioenen, doe je niet zomaar.”