Belgische expeditie spot bedreigde walvis

Een Belgische expeditie van Natuurpunt en Inezia Tours door de Noord-Atlantische Oceaan heeft maandag een uitzonderlijke samenscholing van Groenlandse walvissen waargenomen. De waarneming is uitzonderlijk omdat de dieren met uitsterven bedreigd zijn. In de Svalbard-Barents Zee zouden naar schatting nog 100 exemplaren leven. De expeditieleden zagen op minder dan drie uur tijd minstens 85 verschillende exemplaren van de Groenlandse walvis.

De wereldpopulatie van de Groenlandse Walvis, die vooral voorkomt in het noordelijke deel van de Stille Oceaan, wordt momenteel geschat op 10.000 tot 40.000 exemplaren. Het aantal recente waarnemingen in de Noord-Atlantische Oceaan is zeer beperkt en de gemelde aantallen erg laag. Daarom is de waarneming van zoveel dieren samen hoogst uitzonderlijk.

"Vondst van de eeuw"

De waarneming van de Belgische expeditie is dan ook van groot belang en "kan niet worden overschat", zegt Natuurpunt. Volgens de Noorse professor Kit M. Kovacs is de waarneming "de vondst van de eeuw."

Langst levende zoogdier ter wereld

Met een lengte van 18 meter en een gewicht tot 100 ton behoort deze zeereus tot één van de grotere walvissoorten. De soort kan ouder worden dan 100 jaar, en is op die manier het langst levende zoogdier ter wereld. Het ontbreken van een rugvin laat deze soort toe om zich in en tussen het pakijs te begeven,

Bovenste afbeelding: Diederik D'Hert

Onderste afbeeldingen: Cor Visser - Inezia Tours