Partij Erdogan krijgt klappen bij verkiezingen

De AKP-partij van de Turkse president Tayyip Recep Erdogan heeft klappen gekregen bij de parlementsverkiezingen in Turkije. Het blijft wel de grootste partij, maar voor het eerst in twaalf jaar verliest het de absolute meerderheid in het parlement en moet het de macht gaan delen.

Voor de verkiezingen hoopte Erdogan nog een tweederdemeerderheid te behalen om zo alleen de grondwet te kunnen wijzigen en meer macht naar zich toe te kunnen trekken. Maar met 41 procent van de stemmen behaalt zijn partij geen absolute meerderheid. 

Welke partij de macht zal delen met de AKP is nog niet duidelijk. De linkse, pro-Koerdische partij HDP verzamelde meer dan tien procent van de stemmen en mag in het parlement zetelen, maar zegt nu al niet in een coalitie te willen gaan met de AKP.  

Erdogan zegt dat het nu belangrijk is om de stabiliteit te bewaren. “In deze nieuwe gang van zaken is het voor alle politieke partijen van cruciaal belang met de nodige gevoeligheid te handelen en een verantwoordelijke houding aan te nemen om de atmosfeer van stabiliteit en vertrouwen te behouden.”

Turken in België volgen verkiezing op de voet: