Al 50.000 immigranten in Italië aangekomen

Dit jaar zijn er al 50.000 vluchtelingen vanop de Middellandse Zee aan de Italiaanse kust aangekomen. Dat zijn er 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal kwamen er in 2014 170.000 vluchtelingen vanop de Middellandse Zee toe in Italië. 1.770 vluchtelingen die de oversteek waagden, kwamen dit jaar al om het leven. Dit weekend alleen al werden 4.000 vluchtelingen uit het water gered.

De Europese Commissie vroeg de lidstaten van de EU om 40.000 asielzoekers uit Syrië en Eritrea op te vangen die in Italië en Griekenland zijn aangekomen, uit solidariteit met Rome en Athene. Maar de regeringen reageerden daarop zeer terughoudend.

De president van de regio Lombardije, Roberto Maroni, zei zondag alvast dat hij een brief zal schrijven aan de burgemeesters en prefecten uit zijn regio om te vragen geen "illegale immigranten" meer op te vangen. Rome beslist over hun herverdeling. Maroni dreigt ermee om de besturen middelen af te nemen. Giovanni Maroni, de nieuwe president van Ligurië, en Luca Zaia, de rechtse president van Venetië, sloten zich aan bij hun ambtgenoot uit Lombardije.