VTM NIEUWS reist mee met De Wever naar NY

Bart De Wever (N-VA) vertrekt vandaag naar de Verenigde Staten. Hij zal er als burgemeester van Antwerpen een forum bijwonen in New York, samen met collega-burgemeesters van andere wereldsteden. VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester reist mee in zijn spoor.

De Wever werd uitgenodigd door Bill de Blasio, de burgemeester van New York, voor het Mayors Forum. Dat is een tweejaarlijkse exclusieve conferentie voor burgemeesters van grote wereldsteden. Ook Antwerpen wordt daar dit jaar bij gerekend. Thema dit jaar is stadsinnovatie. “We gaan het hebben over de grote uitdagingen voor alle steden: duurzaamheid, hernieuwbare energie, mobiliteit, stadsontwikkeling en hoe steden daar op hun niveau mee geconfronteerd worden.”

Een trip om te leren dus, maar kan Antwerpen ook iets leren aan die andere wereldsteden? “We zijn een bescheiden stad, maar toch een metropolis. We hebben een van de grootste havens ter wereld, het is een heel diverse stad met meer nationaliteiten dan in New York, dus ze zullen daar ook wel iets van ons kunnen leren”, aldus De Wever.

Daarna trekt de burgemeester van Antwerpen door naar Washington om er ervaringen uit te wisselen over radicalisering en potentieel terrorisme. “De Amerikanen zijn daar heel hard mee bezig, wij worden daar nu mee geconfronteerd. Ervaringen uitwisselen is dus belangrijk.”