Vrouwen in minirok protesteren in Tunesië

In de Tunesische hoofdstad Tunis hebben gisteren verschillende vrouwen actiegevoerd in minirok. Dat deden ze uit onvrede met de populaire Algerijnse Facebookgroep ‘Be a man’, die er voor pleit dat ‘echte mannen’ bepalen wat vrouwen dragen. De initiatiefneemsters hadden 6 juni uitgeroepen tot ‘Internationale dag van de minirok’.

De Algerijnse Facebookgroep had in het progressievere Tunesië voor heel wat tegenkanting gezorgd. Op de pagina plaatsten mannen foto’s van gesluierde vrouwen, “om hen te beschermen van ongewilde aandacht”, zo klonk het op de pagina.

Maar verschillende vrouwen in Tunesië kwamen op straat in minirok om hun ongenoegen te uiten. “Ik draag altijd een minirok”, zegt één van de actievoersters. “Ik luister niet naar wat anderen zeggen en voel me vrij te dragen wat ik wil. Of er nu een versnelde islamisering van de Tunesische samenleving komt? Miscchien wel.”

Tijdens de actie gisteren, waren ook enkele tegenbetogers opgedaagd, waaronder een groepje gesluierde vrouwen. Er waren enkele politieagenten aanwezig, maar zij moesten niet ingrijpen.