3 doden bij bomaanslag Turkije

De Turkse minister van Landbouw Mehdi Eker bevestigt dat de twee dodelijke ontploffingen bij een verkiezingsbijeenkomst een bomaanslag waren. Volgens artsen en politie kwamen er minstens drie mensen om het leven, onder hen een zestienjarige jongen. Nog 220 anderen raakten gewond. Twintig slachtoffers zijn in levensgevaar, meldde persagentschap DHA.

De twee ontploffingen gebeurde bij een verkiezingsbijeenkomst van de Democratische Partij van het Volk (HDP), de belangrijkste Koerdische partij. Op het moment van de explosies waren er wel duizenden mensen aanwezig. Bij de eerste ontploffing in het zuidoostelijke Dyarbakir ging het met zekerheid om de springstof TNT. Bij de tweede explosie is met "hoge waarschijnlijkheid" dezelfde springstof gebruikt. Zo berichtte de Turkse minister van landbouw. Aan de TNT waren metalen bollen toegevoegd, waarschijnlijk om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Zondag zijn er in Turkije parlementsverkiezingen. HDP wil proberen om voor het eerst een zetel te veroveren in het parlement, maar moet daarvoor wel de kiesdrempel van tien procent halen.