Dodelijkste dag sinds bestand in Oekraïne

Gisteren zijn er zeker 24 doden gevallen in het oosten van Oekraïne, onder meer bij gevechten op een markt in Donetsk en bij het plaatsje Marjinka. Het is het zwaarste geweld in maanden tussen de rebellen en het Oekraïense leger. In februari hadden die een staakt-het-vuren afgesproken.

De Oekraïense president legt de schuld volledig bij wat hij "kleine groepen Russische terroristen" noemde. In een toespraak voor het parlement herhaalde hij de aantijging dat in het oosten van Oekraïne “9.000 Russische soldaten" zijn gelegerd. Het Kremlin beschuldigt Kiev dan weer van provocaties en denkt dat het nieuwe offensief gepland was om samen te vallen met de Europese top in Brussel en de top van de G7 in Beieren, kwestie van nieuwe voeding te geven aan het westerse sanctieregime tegen Moskou. De pro-Russische separatisten zelf ontkennen elke verantwoordelijkheid en stellen dat ze zich enkel verweerden tegen "een groot offensief" van de Oekraïense regeringssoldaten. 

De Europese Unie heeft de escalatie van de gevechten in het oosten van Oekraïne veroordeeld. "De gevechten rondom Marjinka vormen de ernstigste schending van het staakt-het-vuren", zegt een woordvoerster van de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Federica Mogherini. Intussen heeft het Oekraïense parlement groen licht gegeven om internationale vredestroepen in te zetten op Oekraïens grondgebied. Daarvoor is evenwel ook nog een akkoord van de Europese Unie of de Verenigde Naties verplicht.