Plassen in liften weldra toegelaten in Japan

Bij topoverleg op het Japanse ministerie van Infrastructuur is een verrassende beslissing uit de bus gekomen: de liften zullen voortaan voorzien worden van toiletten en waterkranen. “Zodat mensen hun behoeften kunnen doen en water kunnen drinken tijdens aardbevingen”, klinkt het.

Japan is een land dat vaak getroffen wordt door aardbevingen. Vorig weekend werd de streek ten zuiden van Tokio nog opschrikt door een beving met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Er vielen weinig slachtoffers, maar 19.000 liften kwamen in de problemen. “De reddingsacties uit liften kunnen soms tot twee dagen duren. Dan worden toiletten en kranen een noodzakelijke levensbehoefte”, aldus het ministerie. In kleinere liften, waar te weinig ruimte is, zouden als alternatief opvouwbare kartonnen wanden met papieren zakken soelaas bieden.

De maatregelen passen in het plan van de Japanse overheid om perfect voorbereid te zijn op aardbevingen. Die beslissing kwam er na de aardbeving en tsunami van maart 2011 waarbij meer dan 15.000 Japanners om het leven kwamen en er grote hoeveelheden radioactieve straling vrijkwam bij de kerncentrales van Fukushima.