Le Pen vecht schorsing van FN juridisch aan

Jean-Marie Le Pen gaat zijn ‘uitsluiting’ uit de door hem opgerichte partij Front National (FN) juridisch aanvechten. Dat heeft de voormalige leider van de extreemrechtse Franse partij vandaag aangekondigd. Le Pen, 86 inmiddels, werd door de partij, waarvan hij sedert het aantreden van zijn dochter Marine als voorzitter erevoorzitter was, geschorst na de zoveelste denigrerende opmerkingen over de Holocaust en vergoelijkingen van het Vichyregime.

Le Pen sleurt het FN voor de rechtbank van Nanterre, waar de partij haar zetel heeft. Een eerste zitting volgt, volgens hem, op 12 juni in zijn aanwezigheid.

Campagne

Jean-Marie Le Pen was, in 1972, medestichter van het FN. Na bijna 40 jaar gaf hij de voorzittersfakkel door aan dochter Marine. Sinds zij het roer in handen heeft, probeert het FN zijn kwalijke reputatie als racistische, xenofobe en antisemitische partij kwijt te spelen. Al was het maar uit electorale overwegingen: Marine wil in 2017 het Elysée veroveren. Die campagne heeft al zijn vruchten afgeworpen, maar de 86-jarige Le Pen voelt zich niet goed in zijn vel bij deze “dediaboliseringscampagne".

Schorsing

In mei had het uitvoerend bureau van het FN beslist de peetvader van extreemrechts te schorsen en binnen de drie maanden een algemene vergadering bijeen te roepen om de oude Le Pen het erevoorzitterschap definitief te ontnemen. Le Pen reageerde daar laconiek op: "Een stalinistische methode, niet echt gebruikelijk in een rechtse partij", zei hij dinsdag.

Nieuwe partij

Na de aankondiging van zijn schorsing had Le Pen gereageerd als een duiveltje in een wijwatervat. Behalve een scheldpartij richting eigen dochter kwam de man ook met het idee, een nieuwe partij op te richten, die evenwel "niet met het FN zal concurreren".