Mensensmokkelaars worden extremer

Libische mensensmokkelaars gooien zwangere vrouwen en kinderen overboord om vrachtschepen te dwingen bootvluchtelingen op te vissen. Dat meldt de International Chamber of Shipping (ICS) in een rapport aan het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR.

Bemanningen van koopvaardijschepen op de Middellandse Zee melden steeds extremere wreedheden van mensensmokkelaars. Het gaat zelfs zo ver dat kinderen en zwangere vrouwen overboord worden gegooid om een naburig schip te dwingen de drenkelingen aan boord te nemen.

De aanleiding voor de drastische acties van de smokkelaars, is het strengere optreden van Europa tegen overzeese mensensmokkel. De criminelen riskeren het niet meer om nog tot in een haven te varen, want daar worden ze gearresteerd. Ze dumpen nu hun menselijke vracht gewoon in zee om daar opgepikt te worden door voorbijvarende boten.

Het ICS heeft richtlijnen uitgevaardigd voor bemanningsleden van vrachtschepen, omdat zulke taferelen steeds meer voorkomen. Zo moet de bemanning migranten proberen te kalmeren vooraleer ze aan boord worden gehaald om te voorkomen dat er drama’s gebeuren, zoals kapseizen.