Het politieke einde van Silvio Berlusconi?

De regerende Democratische Partij (PD) van Matteo Renzi blijft ondanks zwaar stemmenverlies de sterkste partij van het land. Dat blijkt uit de voorlopig nog officieuze resultaten van de regionale en gemeenteraadsverkiezingen in Italië. De stembusgang lijkt overigens ook het einde van Silvio Berlusconi en zijn door interne ruzies geteisterde Forza Italia. De voormalige Partij van het Volk (PdL) wordt aan de rechterzijde ingehaald door de xenofobe Lega Nord.

De voorspellingen geven de PD 23,7 procent (ruim 16% minder dan bij de Europese verkiezingen vorig jaar). De tweede plaats is voor de anti-establishmentpartij Movimento Cinque Stelle (M5S) van komiek Beppo Grillo met 18,4% . Pas na de Lega Nord (12,5%) eindigt het Forza Italia van Il Cavaliere, met amper 10,7%. De opkomst voor de deelverkiezingen was teleurstellend: meer dan tien procent minder dan bij de Euroverkiezingen van 2014 (toen 64,1%, nu 53,9%).

Het stemmenverlies belet de PD niet, opnieuw vijf van de zeven te begeven gouverneursposten te halen. De regeringspartij behoudt, steeds volgens de voorspellingen, Toscane, Umbrië, Marche en Apulië. Voorts zou zij Campania, de regio rond Napels, veroveren, maar de regio Genua kwijtspelen aan Forza Italia, een pleister op Silvio's houten been. De regio Veneto blijft in handen van de Lega Nord.

Foto: Archiefbeeld.