Solar Impulse faalt door het slechte weer

De cruciale etappe van de Solar Impulse 2 wordt vroegtijdig onderbroken. Door het slechte weer moet het vliegtuig op zonne-energie een tussenlanding maken in het Japanse Nagoya. De Solar Impulse 2, dat bezig is aan een reis rond de wereld, steeg gisteren op in China en had in één keer moeten doorvliegen naar Hawaii, zo’n 8.500 kilometer verder.

Het zonnetoestel vertrok in maart in Abu Dhabi. Van daaruit ging het over India naar China. Daar steeg het dan gisteren op voor de langste en moeilijkste etappe, een vlucht over de Stille Oceaan die zes dagen zou duren.

Dat het een moeilijke tocht zou worden, was al van bij het begin duidelijk. Dat vertelt ook VTM-weerman David Dehenauw, die voor het KMI de berekeningen doorstuurt naar het coördinerend team in Monaco. “Er is een slepend koudefront dat al weken belet om door te vliegen naar Hawaii. Als dat gat niet groot is kan dat snel dichtslibben, wat nu is gebeurd.”

Het vliegtuig is nu onderweg naar Nagoya, waar het om 15u onze tijd zal landen. Om een geslaagde tocht te maken, moet het overdag helder zijn zodat de zonnecellen voldoende kunnen opladen om ’s nachts te vliegen. 

De Solar Impulse 2 blijft nu in Nagoya tot het weer beter is. “De missie is niet in gevaar”, vertelt Dehenauw, “maar we gaan moeten nadenken over de verdere strategie.