Homohuwelijk geen prioriteit in Australië

In Australië is een wetsvoorstel van de oppositie dat de deur openzet voor het homohuwelijk onmiddellijk op de lange baan geschoven. Volgens de conservatieve premier Tony Abbott heeft de regering op dit moment namelijk andere prioriteiten en kan er beter gefocust worden op de begroting.

In het wetsvoorstel van Bill Shorten, een socialist uit de oppositie, wordt het huwelijk gedefinieerd als een verbond tussen twee mensen in plaats van een verbond tussen een man en een vrouw. Shorten verklaarde zich voor zijn wetsvoorstel te hebben laten inspireren door de Ieren die het homohuwelijk vorige week goedkeurden in een referendum.

De discussie werd door Abbott, die zich al meerdere keren uitsprak tegen het homohuwelijk, onmiddellijk uitgesteld. “Ik aanvaard dat het homohuwelijk een belangrijk thema is. Maar eerlijk gezegd, de absolute prioriteit van deze regering is momenteel de begroting.”

Het homohuwelijk werd in 2004 verboden in Australië, in het kader van een herziening van de huwelijkswet tijdens het mandaat van de toenmalige premier John Howard. In de meeste Australische staten is een burgerlijke unie wel mogelijk.