NSA mag niet langer burgers afluisteren

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA moet tijdelijk stoppen met het verzamelen van telefoon- en internetdata van Amerikaanse burgers. De senatoren zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een hervorming van het spionageprogramma.

Het Amerikaanse hof van beroep oordeelde begin vorige maand dat de massale inzameling door de NSA illegaal is. Het was klokkenluider Edward Snowden die het twee jaar geleden aan het licht bracht. Het Congres kreeg tot vandaag de tijd om met een alternatief te komen, anders kunnen alle ingezamelde gegevens nietig worden verklaard.

Het Huis van Afgevaardigden had nochtans een wetsvoorstel aangenomen, waarin het spionageprogramma in een afgezwakte vorm zou worden voortgezet. Zo zouden de telefoongegevens van burgers niet meer worden opgeslagen door de NSA, maar wel door telefoonmaatschappijen. De inlichtingendienst zou dan telkens toestemming moeten vragen om inzage te krijgen in gegevens.

Het waren echter vooral de Republikeinen die zich hier hebben tegen gekant. Presidentskandidaat Rand Paul vindt het niet ver genoeg gaan om het privéleven van de burger te beschermen, andere Republikeinen vinden dan weer dat het spionageprogramma ongewijzigd moet worden voortgezet. Het Witte Huis betreurt dat er geen akkoord is gevonden en noemt de schorsing van de NSA-activiteiten “onverantwoord”.