Egypte breekt zetel partij Moebarak af

Egypte is zondag met de afbraak begonnen van de zetel van de partij van ex-president Hosni Moebarak. De zetel was destijds het symbool van zijn autoritaire bewind. Het gebouw werd in brand gestoken tijdens de volksopstand van 2011 die Moebarak van de macht verdreef.

De zetel van de Nationale Democratische Partij ligt in hart van Caïro, op enkele stappen van het Tahrirplein waar de opstand begon. Het gebouw werd in brand gestoken door woedende betogers die het aftreden van Moebarak eisten. Ze zagen er een symbool in van de corruptie en het politiemisbruik dat door zijn bewind getolereerd werd.

Op enkele meters van het bekende museum van Caïro gingen arbeiders het vier verdiepingen tellende gebouw op de oevers van de Nijl zondag te lijf met bulldozers. In april had de regering groen licht gegeven voor de afbraak van het gebouw met de zwartgeblakerde gevel, dat sinds 2011 nooit gerenoveerd werd.

 

"Ze hebben me gevraagd de gebouwen in drie maanden tijd af te breken, de funderingen inbegrepen. Daarna beginnen we aan de tweede fase om er een park van te maken", zei aannemer Ragab Hafez.