Dit weekend meer dan 5000 migranten gered

Op de Middellandse Zee zijn sinds vrijdag al meer dan 5.000 bootvluchtelingen gered. "Dit is de grootste vluchtelingengolf die we dit jaar al gezien hebben", onderstreepte directeur Fabrice Leggeri van Frontex zondag. Tijdens de operaties werden ook zeventien lichamen geborgen.

Frontex, het Europees agentschap voor de bewaking van de buitengrenzen, coördineert de Europese missie Triton. Belgische, Italiaanse, Britse en Maltese schepen en Finse en IJslandse vliegtuigen van Triton waren betrokken bij de reddingsoperaties. "De nieuwe schepen die Triton deze week vervoegden, hebben al honderden mensenlevens gered", meldde Leggeri vanuit de hoofdzetel van Frontex in Warschau. Zo schoot het Belgische marineschip Godetia vrijdag een boot met meer dan 200 vluchtelingen te hulp.

In totaal zijn sinds vrijdag al 25 schepen met bootvluchtelingen onderschept. De migranten worden naar Italiaanse havens gebracht. Volgens Frontex zijn er zondag nog eens vijf reddingsoperaties aan de gang, waarbij zo'n 500 migranten betrokken zijn.

Al meer dan 40.000 migranten bereikten dit jaar illegaal de Italiaanse kust. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn in 2015 ook al 1.770 mensen overleden of verdwenen tijdens de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee.