Test voor Renzi in lokale verkiezingen

Zo’n 20 miljoen Italianen trekken vandaag naar de stembus. In zeven van de twintig Italiaanse regio's en meer dan 700 gemeentes openden om 7.00 uur vanochtend de kiesbureaus voor lokale verkiezingen. Die worden een test voor de regering van premier Matteo Renzi, maar vooral voor oud-premier Silvio Berlusconi. Zijn partij, Forza Italia, is namelijk uit elkaar aan het vallen. Nog tot 23.00 uur kunnen de Italianen hun stem uitbrengen. Op de resultaten is het tot maandag wachten.

Het zijn de eerste verkiezingen sinds de Europese verkiezingen van ruim een jaar geleden, waar de Democratische Partij (PD) van premier Matteo Renzi 40 procent van de stemmen haalde.

Renzi heeft gisteren gezegd dat "de lokale verkiezingen een lokale waarde hebben". Voor Berlusconi kunnen ze alvast wel enig belang hebben. De 78-jarige zag recent nog een dertigtal van zijn mandatarissen opstappen. Vijf van de zeven regio's worden nu geleid door een linkse gouverneur, al is een van die linkse gouverneurs nu kandidaat voor rechts.