IS blaast gevangenis Palmyra op

De terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft zaterdag de gevangenis van Palmyra opgeblazen, een van de symbolen van de repressie van het Syrische bewind in de jaren 80. Dit heeft het Syrische Observatorium van de Mensenrechten gemeld.

De grote gevangenis in de woestijn, waarvan alleen al de naam de Syriërs angst aanjoeg, "is grotendeels vernield nadat IS er bommen in en rondom had geplaatst", aldus de ngo. De antieke stad in het midden van Syrië werd tien dagen geleden door de jihadisten ingenomen. Sympathisanten van IS verspreidden op Twitter verscheidene foto's van de vernietiging, met beelden van explosies en van vernielde gebouwen.

"IS veegt een bewijs van de misdadigheid van de clan-Assad weg door de beruchte gevangenis van Palmyra op te blazen", twitterde Mohammad Sarmini, een lid van de Syrische oppositie in ballingschap. Anderen zeiden dat "dit symbool van de terreur van de Assads" bewaard had moeten worden met alle eventuele bewijzen van wreedheden die er begaan werden.

De gevangenis van Palmyra is bekend van de honderden gedetineerden die er gedood werden door het bewind van Hafez al-Assad, de vader van de huidige president van Syrië. Politieke gevangenen werden er gefolterd. Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten werden de gevangenen voor de val van Palmyra naar andere gevangenissen in Syrië overgebracht. Voordat de gevangenis tot ontploffing werd gebracht, had IS een video verspreid met beelden van de cellen