Dossier President Trump

Weer concurrentie voor Hillary Clinton

Martin O'Malley, oud-gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland, heeft aangekondigd dat hij kandidaat is voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2016. "Het presidentschap is geen kroon die uitgewisseld wordt tussen twee adellijke families", aldus O'Malley. Daarmee heeft gedoodverfde favoriet Hillary Rodham Clinton nu twee tegenkandidaten: behalve O'Malley kondigde eerder al de minder bekende onafhankelijke senator Bernie Sanders zijn kandidatuur aan.

O'Malley startte zijn politieke carrière in Baltimore, en was er burgemeester van 1999 tot 2007. Daarna werd hij, tot begin dit jaar, gouverneur van Maryland. Hij is een voorstander van het afschaffen van de doodstraf, een verdere erkenning van het homohuwelijk, betaalbaar onderwijs, verhoging van het minimumloon en een strengere wapenwet. Met zijn 52 jaar stelt hij zich voor als het gezicht van een nieuwe generatie binnen de Democraten.

Zijn achtergrond in Baltimore, waar het de afgelopen maanden tot zware rellen kwam na de dood door politiegeweld van de zwarte Freddie Gray, kan hem parten spelen in de strijd om de Democratische nominatie. Die rellen hebben vragen doen rijzen over het politiebeleid dat de blanke O'Malley als burgemeester van de overwegend Afro-Amerikaanse stad invoerde. De makers van The Wire inspireerden zich, onder andere, op O'Malley voor het personage van burgemeester Tommy Carcetti.

Andere centrumlinkse kandidaten die zich mogelijk nog kandidaat stellen voor de Democraten zijn vicepresident Joe Biden en senator Elizabeth Warren.

Bij de Republikeinen hebben zich al zeven mannen en een vrouw kandidaat gesteld voor de post van leader of the free world. Jeb Bush, zoon en broer van, heeft zijn kandidatuur echter nog altijd niet officieel aangekondigd.