Burundi: oppositie eist uitstel verkiezing

Agathon Rwasa, de voornaamste Burundese oppositieleider, heeft zaterdag opgeroepen de voor volgende week vrijdag geplande parlementsverkiezingen uit te stellen. Als die toch zouden doorgaan, zouden ze uitdraaien op een "maskerade". Nog op zaterdag hebben verschillende middenveldorganisaties in een gezamenlijke open brief opgeroepen tot de tussenkomst van een internationale troepenmacht.

"Als de verkiezingen op 5 juni georganiseerd worden, zullen dat in de huidige omstandigheden geen geloofwaardige, transparante verkiezingen zijn", aldus Rwasa. "Men moet absoluut de verkiezingen uitstellen zodat we kunnen rechttrekken wat rechtgetrokken moet worden en we omstandigheden creëren voor een verkiezing die beantwoordt aan de internationale normen."

De politieke crisis in het Centraal-Afrikaanse land duurt nu al een maand. Dagelijks wordt geprotesteerd tegen de plannen van huidig president Pierre Nkurunziza om te kandideren voor een ongrondwettelijke derde termijn. Bij die betogingen, de laatste dagen ook buiten hoofdstad Bujumbura, zijn al zeker 30 doden gevallen. Zondag vergaderen de staatshoofden van de East African Community (EAC) in Dar-es-Salaam om een oplossing te vinden voor de crisis. "Aan deze staatshoofden vraag ik dat ze Nkurunziza en zijn partij zeggen dat het onaanvaardbaar is dat hij zich kandidaat stelt" voor een derde termijn, aldus Rwasa. Hij voegt eraan toe dat de presidenten "de noodzaak van uitstel van de verkiezingen van 5 juni duidelijk moeten maken".

Ook verschillende middenveldorganisaties sommen zaterdag in een brief aan de EAC-staatshoofden enkele eisen op. Een ervan is de vraag om een militaire interventie "om de bevolking te beveiligen". Daarnaast moet die troepenmacht "de Imbonerakure-militie (de jongerenmilitie van regeringspartij CNDD-FDD, red.) en andere negatieve krachten aanwezig op het Burundese grondgebied ontwapenen en zo snel mogelijk ontmantelen". Ze vragen ook uitstel van de verkiezingen.

Onder druk van de internationale gemeenschap zijn de parlementsverkiezingen al met 10 dagen uitgesteld. Op 26 juni volgen de presidentsverkiezingen, en op 17 juli die voor de senaat.