Ex-president Georgië wordt Oekraïense gouverneur

De vroegere Georgische president Micheil Saakasjvili is benoemd tot gouverneur van de strategische Oekraïense regio Odessa, aan de Zwarte Zee. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko aangekondigd. Saakasjvili is volgens Porosjenko "een grote vriend van Oekraïne”.

In een live-uitzending op de Oekraïense tv zei Porosjenko nog dat hij vrijdagavond een decreet heeft ondertekend dat de 47-jarige ex-president het Oekraïense staatsburgerschap verleent. "Er blijven een groot aantal problemen in Odessa: de soevereniteit, de territoriale integriteit, de onafhankelijkheid en de kalmte bewaren", aldus Porosjenko. "Een andere oorlog die misschien nog belangrijker is, is die tegen de corruptie." Over al deze zaken zal Saakasjvili moeten waken.

Saakasjivli was van 2004 tot 2013 president van Georgië, en kwam aan de macht na de Rozenrevolutie. Zijn tegenstanders verwijten hem autoritaire trekjes. Hij wordt in Georgië vervolgd voor machtsmisbruik.  Odessa is de belangrijkste havenstad van Oekraïne en telt een miljoen inwoners. De provincie ligt dicht bij Transnistrië, een regio die zich wil afscheuren van Moldavië en waar Russische troepen gelegerd zijn.

Moskou heeft, nog voor het nieuws officieel werd, al zware kritiek geuit op het laatste manoeuvre van Porosjenko. "De van misdaden tegen het Georgische volk beschuldigde Saakasjvili is benoemd tot gouverneur van Odessa. In die stad hebben neo-nazi's in alle straffeloosheid mensen verbrand: dat is een duidelijk symbool van de democratie in Kiev", aldus de speciaal vertegenwoordiger voor de Mensenrechten op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.