Hittegolf in India eist al 2000 levens

In India heeft een meedogenloze hittegolf al meer dan 2.000 mensenlevens geëist. Dat zeggen de lokale autoriteiten. Het gaat om de meest dodelijke hittegolf van de voorbije twee decennia.

De meeste overledenen vielen te betreuren in de zuidelijke staten Andhra Pradesh en Telangana, waar het kwik de voorbije dagen steevast tot de regionen van 45 graden Celsius steeg. In beide staten eisten de hoge temperaturen al 1.979 slachtoffers. Ook in de staten Orissa, Madhya Pradesh en Gujarat en in de hoofdstad New Delhi bezweken mensen onder de hitte.

Nog twee dagen

Her en der in Andhra Pradesh en Telangana zorgden regenbuien wel even voor wat afkoeling, maar de meteorologen gaan ervan uit dat de hittegolf nog minstens twee dagen zal aanhouden. "De weerdiensten hebben gewaarschuwd voor nog twee dagen van hoge temperaturen. Maandag verwachten we wel regenbuien", aldus functionaris Sadabahar Kavi van de rampenbestrijdingsdienst in Telangana.

Elke zomer bezwijken honderden vooral armere en oudere mensen onder de hitte in India, maar de dodentol ligt dit jaar ongeveer dubbel zo hoog als het jaarlijkse gemiddelde.