4200 vluchtelingen op zee gered

Op de Middellandse Zee zijn vrijdag in totaal zowat 4.200 vluchtelingen gered. Dat meldt de Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperaties coördineert. Er werden op verschillende boten in totaal ook zeventien lijken aangetroffen.

Er werden noodsignalen verstuurd uit 22 boten. De meeste daarvan bevonden zich voor de Libische kust, maar sommigen lagen ook in Italiaanse wateren. De zeventien lijken werden ontdekt in drie verschillende rubberboten. Daarin bevonden zich in totaal ook meer dan driehonderd levende vluchtelingen, deelde de kustwacht nog mee. Over de doodsoorzaak van de slachtoffers bestaat nog geen duidelijkheid.

Godetia

 Eerder raakte ook al bekend dat het Belgische marineschip Godetia vrijdag op de Middellandse Zee een schip met meer dan tweehonderd bootvluchtelingen aan boord te hulp was geschoten.

Uitzonderlijk veel

Het is erg uitzonderlijk dat er op 24 uur tijd een dergelijk groot aantal vluchtelingen gered wordt op de Middellandse Zee. Maar of het om het grootste aantal ooit gaat, kon niet bevestigd worden door de Italiaanse kustwacht. Op 12 april van dit jaar werden wel al eens 3.791 vluchtelingen gered. Op 2 mei moesten nog eens 3.690 migranten door de reddingsdiensten worden opgepikt.

Volgen de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben sinds begin dit jaar al meer dan 40.400 vluchtelingen op clandestiene wijze voet aan land kunnen zetten in Italië. Ongeveer 1.770 mannen, vrouwen en kinderen kwamen om het leven of raakten vermist bij hun poging om de Middellandse Zee over te steken.