Godetia-missie start op Middellandse Zee

De missie van het marineschip Godetia is gisteren van start gegaan. Met de Godetia neemt België deel aan de operatie Triton van het Europese agentschap Frontex in de Middellandse Zee, bedoeld om de vluchtelingencrisis in de zee tussen Afrika en Europa aan te pakken.

Het marineschip vertrok op 13 mei met 110 mensen aan boord vanuit de haven van Zeebrugge. De Godetia bevindt zich sinds zondag in de Middellandse Zee, zei minister van Defensie Steven Vandeput dinsdag. De missie is maandag gestart. Details over de ligging van het schip zijn niet bekend.

Belgisch premier Charles Michel maakte tijdens de recente buitengewone Europese top, op 23 april, het Belgische engagement bekend. De Europese leiders beslisten toen, na een reeks scheepsrampen met tragische gevolgen voor meer dan duizend vluchtelingen, het budget voor operatie Triton te verdrievoudigen. Tot voor de crisis spendeerde de EU 3 miljoen euro per maand aan Triton. Ook de Belgische bijdrage wordt door Frontex, het agentschap dat de grenzen van de Unie bewaakt, betaald.