Australië wil tampontaks kwijt

Australië overweegt om de zogenaamde 'tampontaks' op verschillende vrouwelijke hygiëneproducten af te schaffen. Dat heeft de Australische minister van Financiën, Joe Hockey, gezegd.

Een en ander is het resultaat van een campagne van de Australische studente Subeta Vimalarajah, die een internetpetitie startte tegen de in haar ogen seksistische belasting. Toen Canberra in 2000 een btw van 10 procent invoerde, werden sommige hygiëneproducten zoals condooms en zonnecrème vrijgesteld van de taks. Op tampons en maandverband dient de taks wel betaald te worden.

Een doorn in het oog van Subeta Vimalarajah, die de belasting "seksistisch" en "fundamenteel onrechtvaardig" noemt. De internetpetitie "Stop met het belasten van mijn maandstonden" verzamelde al zo'n 93.500 handtekeningen. "Mensen die hun maandstonden hebben, kopen geen tampons en maandverband voor hun plezier, dus waarom zouden zij elke drie of vier weken 10 procent meer moeten betalen? ", vraagt de studente zich af.

Ook minister van Financiën Joe Hockey vindt dat Vimalarajah een punt heeft en dat de belasting best herbekeken kan worden. Hij wijst er wel op dat elke wijziging het akkoord moet krijgen van de federale regering en van de deelstaten, naar wie de inkomsten gaan. Hockey belooft alvast de kwestie in juli ter sprake te zullen brengen op een vergadering van de ministers van Financiën van de verschillende deelstaten.