Boko Haram slaat weer toe in Nigeria

Rebellen van de islamistische terreurorganisatie Boko Haram hebben een aanval uitgevoerd op de Noord-Nigeriaanse stad Gubio (deelstaat Borno). Er werden verschillende huizen in brand gestoken en meerdere burgers gedood, zo melden getuigen en het leger.

De rebellen van Boko Haram waren de stad in de nacht van zaterdag op zondag binnengereden, zo melden ooggetuigen. "We zijn in de bossen gevlucht en zijn daar gebleven tot 3 uur (lokale tijd, nvdr.), toen we geen schoten meer hoorden. Daarna zagen we dat de stad in brand stond", zo zegt getuige Babor Kachalla.

Boko Haram zou gedurende zes uur grote vernielingen hebben aangericht in Gubio. Daarna trokken ze zich, onder druk van het Nigeriaanse leger, terug uit de stad. "Ze hebben zware verliezen geleden. Maar ze hebben wel grote schade toegebracht en de helft van de stad afgebrand", zegt een legerofficier.

De terreurorganisatie Boko Haram wil een eigen islamitische staat oprichten in het noorden van Nigeria. In februari had het Nigeriaanse leger, in samenwerking met de buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen, een offensief tegen de organisatie opgestart. Sindsdien werden in het Sambisawoud meerdere kampen verwoest van Boko Haram, dat evenwel aanvallen blijft uitvoeren op Nigeriaanse steden.