Dossier Strijd tegen IS

VN veroordeelt aanslag IS in moskee

De VN-Veiligheidsraad heeft de terreuraanslag op een sjiitische moskee in Saoedi-Arabië, die opgeëist werd door terreurbeweging IS, scherp veroordeeld. Bij de aanslag vielen minstens 22 doden. De verantwoordelijken voor de aanslag moeten voor de rechter gebracht worden en IS moet overwonnen worden, aldus de Veiligheidsraad. Die riep andere landen op om hiervoor samen te werken met de Saoedische autoriteiten.

Ook over Palmyra, de stad in Syrië die de voorbije dagen door IS kon worden veroverd, sprak de VN-Veiligheidsraad zich uit. Ze is vooral "zeer bezorgd" over het lot van de duizenden inwoners, die geen kant meer op kunnen, en voor zij die wel op de vlucht zijn geslagen. Er is vooral bezorgdheid over het lot van de vrouwen en kinderen, "gezien de bekende praktijken van IS" waarbij vrouwen worden ontvoerd, misbruikt of worden uitgehuwelijkt, terwijl de kinderen worden gerekruteerd als kindsoldaat.

De Veiligheidsraad roept de IS-strijders op om burgers die het geweld willen ontvluchten, een veilige doorgang te verlenen. Ook over de archeologische site van Palmyra, bestempeld als Unesco-werelderfgoed, is er "grote bezorgdheid".