Cholera slaat toe in kamp met Burundi's

In een kamp voor vluchtelingen uit Burundi dreigt een cholera-epidemie. In een week tijd steeg het aantal gevallen van zware buikloop in het Tanzaniaanse vluchtelingenkamp Nyarugusu van vijftien naar 1.000. Dat deelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag mee. Zeven mensen zijn volgens de Verenigde Naties al gestorven. In vijftien gevallen werd een infectie van cholera gevonden. De WHO waarschuwde met het oog op het groeiende aantal vluchtelingen voor een "zware humanitaire crisis".

De gezondheidszorg in Tanzania kan de situatie nauwelijks aan. Dagelijks komen volgens de WHO 500 tot 2.000 bijkomende vluchtelingen over de grens. Het aantal inwoners van het grensdorp Kagunga is van 11.000 naar 90.000 gestegen. Volgens VN-cijfers van het weekeinde zijn al meer dan 105.000 mensen uit angst voor nieuw geweld in Burundi naar de buurlanden gevlucht.

De crisis in Burundi wordt veroorzaakt door de poging van president Pierre Nkurunziza om een derde ambtsperiode te krijgen. De oppositie vindt dat in strijd met de grondwet. Slechts 12 jaar na het einde van een bloedige burgeroorlog vrezen velen een nieuwe uitbraak van geweld.