Grote drugsvangst aan Belgische grens

In het zuiden van Nederland heeft de politie dinsdag een grote actie gehouden tegen drugscriminaliteit. Daarbij werd onder meer in een loods in Den Bommel  50.000 liter aan chemicaliën aangetroffen voor het vervaardigen van synthetische drugs. Twee personen zijn opgepakt.

Behalve in Den Bommel werden ook in de Brabantse plaatsen Roosendaal, Oudenbosch en Sint Willebrord alsmede in Weert chemicaliën gevonden. De politie maakte bekend meer aanhoudingen niet uit te sluiten. In het pand in Den Bommel was groot brandgevaar omdat zwavelzuur en waterstofgas aanwezig waren. Bovendien was er geen sprinklerinstallatie. Volgens een politiewoordvoerder was er "duidelijk sprake van een leverancier die de spullen verder vervoerde naar de 'pandjes' om er chemische drugs van te maken zoals xtc en amfetaminen".

In Roosendaal stond ook een vrachtwagen vol spullen voor hennepteelt. Die werd evenals een gestolen auto in beslag genomen. In Sint Willebrord vond het opsporingsteam in een woning en in een schuur vaten met resten van chemicaliën en mdma, de werkzame stof voor xtc. Ook enkele tienduizenden euro's werden daar in beslag genomen en een 58-jarige man en een 61-jarige vrouw werden aangehouden. In Weert ten slotte werd in een loods een apaanlab aangetroffen. Apaan is ook een grondstof voor synthetische drugs.

Naast de politie waren bij de actie het OM, de douane en de gemeenten betrokken bij de operatie. In totaal ging het om honderd man. De actie is onderdeel van de aanpak van de drugscriminaliteit in het zuiden van het land. Daarvoor is extra politiecapaciteit beschikbaar. 

Foto: archief